Een burnout is het laatste redmiddel van je lichaam (en je geest): een soort noodrem. Een burnout is het gevolg van een langdurig proces van overspanning, van hoge werkdruk, of stressvolle werkomstandigheden. Als je eenmaal een burnout hebt, heb je geen smoesjes meer om jezelf niet serieus te nemen. Je klachten zijn namelijk best heel heftig en je kunt niet meer verder.

Je voelt je uitgeput, op, Je hebt een kort lontje, huilt soms al over niets, slaapt slecht en kunt je soms heel slecht concentreren. Over het algemeen ben je cynischer óf gelatener. Al met al heb je eigenlijk geen idee meer waarom je aan het doen bent wat je doet. Het is soms ook heel moeilijk voor jezelf om jezelf te herkennen. “Dit ben ik niet” hoor ik vaak, of: “Ik weet niet meer wie ik ben…..” Dit is ook een heel angstige situatie, omdat je echt jezelf kwijt lijkt te zijn.

Een burn-out betreft je hele persoon: geestelijk/psychisch gaat het niet goed, waardoor ook biologische processen plaats gaan vinden en je jezelf soms de dag door “moet slepen”.

Een burnoutbehandeling

De behandeling is gericht op drie doelen:

  • hij is gericht op vermindering van de geestelijke overbelasting. Dit betekent dat we gaan kijken hoe de spanningsklachten verminderd kunnen worden, hoe de overbelasting op je werk verminderd kan worden en hoe je lichaam in een gezond evenwicht gebracht kan worden door je lichamelijke conditie te verbeteren en te zorgen dat je (weer) beter kunt slapen.
  • daarnaast onderzoeken we je persoonlijke doelen. Het is namelijk belangrijk dat je tot rust komt, maar het is net zo belangrijk dat je jezelf hervindt en de keuzes maakt die voor jou écht belangrijk zijn.
  • en tot slot besteden we aandacht aan terugvalpreventie, zodat je “dit” niet nog een keer meemaakt.

De behandeling is actief, doelgericht en heel concreet.

Afhankelijk van de ernst van je klachten duurt de behandeling tussen de 10 en 20 sessies. Dit is best veel, maar komt vooral door het feit dat je “op” bent, waardoor je er eigenlijk niets meer bij kunt hebben, dus ook geen behandeling. Daarnaast is een burnout zo complex dat slechts enkele sessies te weinig zijn om te zorgen dat je niet na korte tijd met dezelfde klachten weer opnieuw thuis zit.

Vergoeding
Omdat je werkgever gebaat is bij je herstel, is je werkgever meestal bereid de behandeling volledig of gedeeltelijk te vergoeden.

Kans voor verandering
Vaak is het zo dat je na afloop terugkijkt en denkt: ‘dit was blijkbaar nodig om mij te dwingen stappen te zetten. Ik was niet gelukkig, maar ik wist dit niet.’

Bijna iedereen die uit een burnout komt, voelt zich dan ook als mens gegroeid. Je gaat anders de deur uit dan je bij mij binnen bent gekomen. Je bent meer te weten gekomen over jezelf. En je weet nu heel goed wat je écht belangrijk vindt. Je hebt ook gezien hoe veelzijdig en vindingrijk jij bent op het moment dat je tot de kern komt.

De meeste mensen voelen zich positiever over hun relatie, voelen meer ‘pluk de dag’, kunnen weer lachen als vroeger, voelen zich gezonder en genieten van de kleine dingen. En ook weer van hun werk of werkzaamheden.

Als je de klachten herkent, of je hebt nog vragen over, bel 06-14760830, stuur een e-mail of maak gebruik van het contactformulier.