Als je jezelf niet zo belangrijk en niet zoveel waard vindt. Als je weinig zelfvertrouwen hebt……..

Beelden
Wij mensen denken in beelden. Dit doen we omdat dit het leven gemakkelijker maakt.

We hebben beelden van andere mensen: van onze partner, familie, vrienden en kennissen. Maar ook als we iemand op straat of in de winkel tegenkomen, vormen we een beeld van die ander. Zo kunnen we van iemand zeggen dat hij intelligent is, of misschien een beetje dom, dat hij netjes is, of juist erg chaotisch, dat hij attent is of vergeetachtig.

Hoe we over andere mensen denken, bepaalt voor een groot deel hoe we met die ander omgaan. Als we iemand niet netjes vinden, zullen we niet zo snel iets aan hem uitlenen bijvoorbeeld. En als we iemand saai vinden, zullen we niet zo snel samen op vakantie gaan.

Zelfbeeld
Ook van onszelf hebben we een beeld. Dit is ons zelfbeeld. Van dit beeld zijn we ons echter veel minder bewust dan van de beelden van andere mensen. Terwijl ons zelfbeeld voor een heel groot deel beïnvloedt wat we doen of juist niet doen.

Bijvoorbeeld: Als je jezelf saai vindt, zal je je afwachtend opstellen op een feestje. En als je vindt dat je dom bent, zal je niet zo snel met een (nieuwe) opleiding beginnen. Dus hoe we over onszelf denken, bepaalt voor een groot deel hoe we ons gedragen. En hoe we doen (ons gedrag) versterkt weer hoe we over onszelf denken. Zo kom je in een cirkel terecht. Als je denkt dat je saai bent, zal je je saai gaan gedragen en nog meer gaan denken dat je saai bent, waardoor je je nog saaier gaat gedragen enzovoort. Een dergelijke cirkel ontstaat ook als je jezelf dom vindt, of lelijk.

Ons zelfbeeld bepaalt dus heel veel. Daarom is het heel belangrijk dat we weten of ons zelfbeeld klopt. Het zou namelijk zonde zijn als we dommer doen dan we zijn,. En het helpt ons ook niet als we denken dat we slimmer zijn dan we zijn. Want dan zullen we de gekozen opleiding nooit halen en diepongelukkig worden.

Het is dus belangrijk dat je zelfbeeld zoveel mogelijk overeenkomt met de werkelijkheid. Niet positiever dan het is en niet negatiever.

Behandeling
De behandeling is erop gericht je zelfbeeld meer te laten kloppen met de werkelijkheid.
Eerst zullen we bekijken hoe je over jezelf denkt. Vervolgens kijken we wat er klopt en wat niet en daarna zullen we je beeld bij gaan stellen.
Meestal zijn ongeveer vijf sessies nodig om dit te veranderen.
Na een paar sessies heb je meer zelfvertrouwen en weet je wat je waard bent!

Als je de klachten herkent, of je hebt er nog vragen over, bel 06-14760830, stuur een e-mailbericht of maak gebruik van het contactformulier.