Wat is stress?
Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt namelijk een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren.

Gezonde stress
Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt er in die situaties voor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Dit helpt je en is dus positief. En zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.

Je lichaam wordt klaargemaakt voor actie
Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij, ook wel vlucht- of vechthormoon genoemd. Met als gevolg:

  • je bloeddruk gaat omhoog
  • je hartslag stijgt
  • er stroomt zuurstofrijk bloed naar je spieren, je hart en je hersenen
  • in je lichaam komt adrenaline vrij die brandstof levert voor je spieren
  • je spieren spannen zich
  • je longblaasjes verwijden zich en je ademhaling wordt sneller
  • je bloed trekt weg uit je gezicht
  • je spijsvertering komt op een laag pitje te staan
  • je keel knijpt samen, je handen worden koud, het zweet breekt uit.

In een fractie van een seconde is je lichaam klaar voor actie.

Ongezonde stress
Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen.

Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je nodig hebt om te herstellen.

Ook als er veel momenten van stress zijn, is er wellicht te weinig tijd om tussendoor te herstellen. Dus als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress.

Wanneer aan de bel trekken?
Een enkele keer hoofdpijn hebben is niet ongewoon. En af en toe flink moe zijn, na een dag hard werken, kan een voldaan gevoel geven. Niets om je zorgen over te maken dus. Of toch? Want doen je klachten zich echt ‘maar af en toe’ voor? Of heb je er ‘regelmatig’ last van? En ben je eigenlijk heel veel tijd gespannen?

Kleine en veel voorkomende klachten kunnen ongemerkt iemands leven binnensluipen. Misschien bent je er al lang aan gewend geraakt dat je je vaak moe voelt. Maar vaak moe zijn, is dat wel zo gewoon? En die maagpijn, hoort die echt bij je? Of had je die ‘vroeger nooit’?

Als je doorgaat en je symptomen negeert, kan dit een tijdlang goed gaan. Maar onvermijdelijk komt het moment dat de klachten hun tol eisen. Dat je accu leeg raakt. In plaats van ‘soms’ ben je dan voortdurend moe en het plezier in je werk verdwijnt. Na verloop van tijd lijkt ook dat gevoel bij je leven te horen. Uiteindelijk raak je overspannen of ‘burnout.

Het kost veel tijd om daarvan te herstellen. Des te belangrijker is het om het niet zover te laten komen. Neem je eerste spanningsklachten serieus. Het zijn alarmsignalen. Hoe eerder je je klachten herkent en de oorzaken aanpakt, des te kleiner de kans dat je overspannen wordt. Je lichaam vraagt niet voor niets om aandacht!

De behandeling is gericht op drie doelen:

  • Eerst kijken we waar je klachten mee te maken kunnen hebben.
  • Daarna gaan we kijken hoe je omgaat met bepaalde prikkels/situaties.
  • Tot slot bespreken we hoe je anders om kunt gaan met de stressvolle situaties en wat voor jou goed is.
  • En tot slot besteden we aandacht aan terugvalpreventie, zodat je je stress- en spanningsklachten in de toekomst kunt herkennen en kunt voorkomen.

De behandeling is actief, doelgericht en heel concreet.

Afhankelijk van de ernst van je klachten duurt de behandeling tussen de 5 en 10 sessies.

Vergoeding
Omdat je werkgever gebaat is bij voorkómen dat je ziek thuis komt te zitten, is je werkgever soms bereid de behandeling volledig of gedeeltelijk te vergoeden.

Kans voor verandering
Vaak is het zo dat je na afloop terugkijkt en denkt: ‘dit was blijkbaar nodig om mij te laten zien waar mijn grens zit. Ik wist dit echter niet.’

Je bent meer te weten gekomen over jezelf. En je weet nu heel goed wat je prettig en niet prettig vindt. Meestal ervaar je alles positiever: je werk, je relatie en voel je je energieker, prettiger en gezonder na de behandeling.

Als je de klachten herkent, of je hebt er nog vragen over, bel 06-14760830, stuur een e-mailbericht of maak gebruik van het contactformulier.