Je puberteit is een heel belangrijke fase van je leven. Je ontwikkelt je identiteit en maakt je wat onafhankelijker van je ouders en de rest van het gezin.

Deze ontwikkeling wordt vaak in drie fases verdeeld:

  • De vroege puberteit is van ongeveer 10-13 jaar.
  • Het midden van de puberteit is ongeveer van je 14e-16e
  • En de late puberteit is ongeveer vanaf je 17e jaar.

Vroege puberteit
Tussen je 10e en 13e groeit je lichaam sneller en ontwikkelt zich verder. Dit is een vreemde ervaring waardoor je zelfvertrouwen behoorlijk kan gaan schommelen.

Midden-puberteit
In de jaren tot je 16e krijg je vaak te maken met veel stemmingswisselingen: je humeur schommelt van vrolijk naar verdrietig en boos, en weer naar vrolijk. Sommige pubers kunnen relatief makkelijk door deze periode heen komen, terwijl anderen hier meer moeite mee hebben. Vooral meiden gaan zich steeds meer opmaken. Het is vaak een stressvolle tijd voor zowel de pubers als hun ouders.

Late puberteit
Tijdens de late puberteit ga je meestal meer rekening houden met anderen.
Deze fase is niet voor iedereen even gemakkelijk. Je bent geen kind meer, maar mag ook nog niet met de volwassenen meedoen.
Maar ook voor ouders is deze fase een heel moeilijke. Juist door de veranderingen weet je ook als ouder niet meer wie je zoon of dochter eigenlijk is. Hierdoor kunnen ruzies ontstaan en constante twijfel.

Hulp en gesprekken met een buitenstaander
Kortom: de puberteit is een lastige periode. Ik kan jou als puber helpen met vragen waar je mee zit of met puberteitsproblemen waar je tegen aan loopt.

Omdat de pubertijd bovendien een fase is waarin ouders en hun kinderen elkaar moeilijk begrijpen, kan ik als buitenstaander helpen om een gesprek tussen jullie beiden tot stand te brengen.

Ook ik ben puber geweest! En nu heb ik zelf twee kinderen in de puberteit, dus ik ken beide kanten……

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Bel 06-14760830, stuur een e-mailbericht of maak gebruik van het contactformulier.